Op zondag 9 maart 2025 heeft plebaan Vincent Blom de 39e Moeder Truus Poffer ontvangen. De onderscheiding is hem toegekend door het comité bestaande uit de voorzitter van Komisch Folkloristische Fanfare De Kikvorschen, de voorzitter van de Club van Dassendragers van de Kikvorschen en een telg van de familie Bosmans, nazaten van Truus Bosmans – den Dunnen. De uitreiking vond plaats in een besloten bijeenkomst in een overvol Stadsherberg ‘t Pumpke met Kikvorschen, Kikvorschvrouwen, Dassendragers en Bellefleuren met speciale genodigden.
In aanwezigheid van onder andere bisschop Gerard de Korte en vele eerdere decorandi van de bijzondere onderscheiding, werd de plebaan geprezen voor zijn langdurige inzet voor de parochie van Sint Jan en om de verbindingen die hij met de Sint Jan binnen de Bossche gemeenschap heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Vincent Blom heeft zich als plebaan van de Sint-Janskathedraal onderscheiden door zijn initiatiefkracht, pastorale zorg en verbindend leiderschap. Hij is niet alleen een drijvende kracht achter grote kerkelijke en maatschappelijke projecten, maar ook een herder in de stilte, die naast mensen staat in hun vreugde en verdriet. Zijn inzet voor liturgie, catechese, gemeenschapsvorming en de rol van de kerk in de samenleving maken hem een bijzonder verdienstelijk persoon voor deze erkenning.
Loopbaan & Ervaringen
- Kapelaan in de Sint-Janskathedraal van ’s-Hertogenbosch tot 2005.
- Plebaan van de Sint-Janskathedraal sinds 2017 tot heden.
- Bisschoppelijk gedelegeerde voor de liturgie sinds 2017 tot heden.
Belangrijkste Prestaties & Verdiensten
- 2000: Organisatie van het Heilig Jaar, een jaar van bijzondere vieringen en bezinning.
- 2003: Organisatie van het Mariajaar ter bevordering van de Mariadevotie, waarbij de Zoete Moeder door het bisdom trok om de verbondenheid met Maria te versterken.
- Ontwikkeling van een nieuw beleidsplan voor de Sint-Jan, met als doel een open en gastvrije kerk te zijn:
- Als parochiekerk voor de geloofsgemeenschap.
- Als bedevaartkerk voor pelgrims en Mariavereerders.
- Als bisschopskerk/kathedraal met een belangrijke rol binnen het bisdom.
- Bruggenbouwer tussen kerk en samenleving, met initiatieven om de kerk naar de mensen te brengen en de samenleving uit te nodigen binnen de kerk.
- Coronapandemie: Zorg gedragen voor de voortgang van het pastoraat, onder meer door het opzetten van de livestream van de kathedraal, waardoor vieringen en bezinning online bereikbaar bleven.
- Bossche Zomer: De tuin van de kathedraal opengesteld voor ondernemers uit de buurt, waardoor de kerk een verbindende rol in de stad vervulde.
- Impuls aan catechese:
- Oprichting van de Kathedraalschool, met een breed en toegankelijk cursusaanbod ter verdieping van het geloof.
- 800-jarig bestaan van de Sint-Janskathedraal (2022-2023)
- Organisatie van een veelzijdig programma met religieuze en culturele activiteiten.
- Een groot toneelspektakel in de kathedraaltuin, waarin de rijke geschiedenis en spirituele betekenis van de kathedraal tot leven kwamen.
- Slotstuk: Een indrukwekkende projectie op de kathedraal – een visueel spektakel dat diepe indruk maakte en waarvan een vervolg wordt gehoopt.
Achter al deze initiatieven staat een gemeenschap van pastoraal team, kerkbestuur en vele vrijwilligers. Toch is het vaak plebaan Blom die de aanzet geeft, de lijnen uitzet en met bezieling en doorzettingsvermogen projecten tot bloei brengt. Daarnaast gebeurt er veel buiten het zicht van de mensen: van huisbezoeken tot rouwgesprekken en uren in de biechtkapel. Zijn pastorale zorg en toewijding zijn de stille pijlers van zijn werk, en maken hem een waardige ontvanger van deze onderscheiding.
Daarnaast zet hij zich in voor het contact met bijvoorbeeld de spelers en fans van FC Den Bosch en bezoekt en zegent de speciale wagen van Cello die meerijdt tijdens de Grote Optocht van Oeteldonk. Daarnaast zet hij de traditie van de carnavalsmis op de zondagochtend van het Bossche carnaval voort. Deze is ooit geïnitieerd door zijn voorganger plebaan van de Camp.
De naam van Moeder Truus is onverbrekelijk verbonden met Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen, leeft voort in de “Moeder Truuspoffer”; een onderscheiding in de vorm van een zilveren replica van een originele Brabantse poffermuts. Deze werd jaarlijks daags na carnaval op Aswoensdag uitgereikt aan een persoon, personen of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de stad ’s-Hertogenbosch, op welke wijze en in welke vorm dan ook. De laatste jaren is gekozen om de onderscheiding uit te reiken op een later tijdstip. De toekenning geschiedt door een comité wat bestaat uit een vertegenwoordiger van de familie Bosmans (nazaten van Moeder Truus Bosmans-den Dunnen), de voorzitter van Folkloristische Fanfare De Kikvorschen en de voorzitter van de Club van Dassendragers van De Kikvorschen. De vorige decorandus (2024) was de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch.
(foto’s: Gerard van Kessel)



