Het koperen beeld van Johannes Evangelist op de topgevel van het zuidtransept 

De Sint-Jan heeft heel veel beelden van heiligen, waaronder ook een bronzen beeld van Johannes Evangelist op het zuidtransept. Hij wordt ook wel Sint Jan genoemd. We weten niet waarom de kathedraal dezelfde naam heeft als deze heilige apostel. Wel weten we het een en ander over deze belangrijke figuur en over de familie die het beeld eind negentiende eeuw schonk aan de Sint-Jan.  

Je zou Johannes één van de belangrijkste apostelen kunnen noemen 
Hij was één van de drie apostelen die het dichtst bij Jezus stond. In zijn evangelie staat ook een aantal van de belangrijkste verhalen uit de Bijbel. Denk aan de kruisiging van Jezus, maar ook aan een verslag van de eerste wonderen van Jezus. Ook staat in deze evangeliën regelmatig hoe belangrijk het is om voor anderen klaar te staan en hoe groot de liefde van God en Jezus is. Johannes Evangelist (Sint Jan) kreeg de opdracht van Jezus om het christelijke geloof naar de mensen toe te brengen.  

Het bronzen beeld van Johannes Evangelist werd geschonken in 1895 
De familie Bosch van Drakestein schonk het beeld. Deze familie was in de negentiende eeuw een belangrijke Bossche familie. Paulus Jan Bosch van Drakestein was bijna veertig jaar commissaris van de koning in Noord-Brabant. Hij stierf in 1894. Een jaar later werd het beeld van Johannes Evangelist op de Sint-Jan geplaatst, met het Drakestein familiewapen tegen het been van Johannes. Op de bovenkant van Johannes’ opengeslagen boek staat: Mr PA[-]US JAN – BOSCH – VAN DRAKESTEIN – COMMISSARIS DER – KONINGIN IN BRABANT – AAN DE – St JANSKERK –.  

Drakenfontein is ook een monument voor de familie  
Paulus Jan Bosch van Drakestein liet in zijn testament geld na aan het stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch voor de oprichting van een fontein. De fontein voorzag de Bosschenaren van schoon drinkwater. Zo wilde hij ook zijn vrouw en dochters herdenken. 

Lees meer over de drakenfontein op website van erfgoed ‘s-Hertogenbosch.