Naar de kerk gaan geeft een goed gevoel. Maar niet iedereen kan naar de kerk komen. Daarom heeft de Sint-Jan een livestream, zodat iedereen een liturgische viering kan volgen. Op zondag zijn daar vrijwilligers verantwoordelijk voor, onder wie Laura de Vaan. Haar enthousiasme zorgt ervoor dat iedereen die niet in de Sint-Jan kan zijn, alsnog de liturgie kan meemaken alsof ze in de kathedraal zitten.
Thuiskomen in de Sint-Jan
Laura komt oorspronkelijk niet uit Den Bosch. Toen ze naar Den Bosch verhuisde, kwam ze in de Sint-Jan terecht. “En zodra ik de Sint-Jan binnenkwam, voelde dat als een thuis; het klopte meteen,” herinnert ze zich. De meeste kijkers van de livestream willen zelf naar de Sint-Jan komen, maar kunnen dat niet. Laura kan het gevoel van thuiskomen in de Sint-Jan met deze mensen delen door de livestream zo aan te sturen dat de vertrouwde Sint-Jan nooit ver weg lijkt.
Oog voor de liturgie
Livestreamers voor de Sint-Jan bedienen vier camera’s, die allemaal negen voorgeprogrammeerde posities hebben. Je kan dus vanuit zesendertig ‘digitale ogen’ meekijken naar de viering in de Sint-Jan. Volgens Laura is het de kunst om daarbij vooral oog voor de liturgie te houden. “De Sint-Jan is prachtig, dus je kan verleid worden om de kerk zelf te laten zien. Maar omdat de mensen voor de viering van de liturgie naar de livestream kijken, wil ik die zo goed mogelijk weergeven. Om die levendig te laten overkomen, moet je ongeveer weten wat er op welk moment in de viering gaat gebeuren en waar de focus moet liggen. Dat is even wennen, maar als dat lukt, krijg je daar een mooie uitzending voor terug. Bovendien vergroot je zo de digitale toegankelijkheid van de Sint-Jan.”
De uitdaging van goede regie
Laura heeft de basis van de livestream goed onder de knie. Maar ze heeft nog genoeg uitdaging, die altijd plezier oplevert. “Dat zit hem vooral in de timing,” zegt Laura. “Ik moet altijd drie stappen vooruit denken. De ondertiteling en overlap van camera’s kan heel precies komen. Ik krijg er een kick van als ik precies op tijd de nummers van de lezingen of de aankondiging van de collecte in beeld heb staan. Al baal ik ook als ik net een tel te laat ben of een verkeerde ondertiteling in beeld breng,” lacht ze.
Computerkennis en motivatie
Om de livestream van de Sint-Jan te kunnen verzorgen, heeft een vrijwilliger basiskennis van computers en de liturgie nodig. Maar als vrijwilliger wil je vooral zij die niet naar de Sint-Jan kunnen komen de beleving geven toch bij de viering in de Sint-Jan te zijn. Ziet u zich als toekomstige collega van Laura de livestream verzorgen of wilt u zich op een andere manier inzetten voor de Sint-Jan? Mail dan naar lauradevaan@sintjandenbosch.nl en laat u informeren. De Sint-Jan is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.