Het beeld van de Poolse paus bevat een bloedrelikwie. Plebaan Vincent Blom is het bloedrelikwie persoonlijk in Krakau op gaan halen. Hij ontving de reliek van de voormalige privésecretaris van de paus, kardinaal Stanislaw Dziwisz.
‘Een mooi compliment’
De kardinaal bleek blij met het beeld. “Bij het zien van foto’s van het beeld zei hij: ‘Dat is hem precies.’ Een mooi compliment,” vertelt beeldhouwster Marianne Bremers, die met haar man Jean “al heel wat jaren” een kunstenaarsechtpaar vormt.
Vanuit hun atelier-aan-huis in Vught maken zij sinds 1978 bronzen en andere edelmetalen beelden. Ze werken daarbij altijd samen, vertelt Bremers: het beeld waar ze aan werken gaat letterlijk van hand tot hand, of staat tussen hen in.
Tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1985 zegende Johannes Paulus II een nieuw altaar in de Sint-Jan in.
‘In 1985 werd de paus zó schamel ontvangen’
Een anonieme opdrachtgever benaderde hen met de vraag of zij een beeld wilden maken van Johannes Paulus II dat in de Sint-Jan zou moeten worden geplaatst. Tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1985 zegende de paus een nieuw altaar in.
Bremers herinnert zich het bezoek nog: “De paus werd toen zó schamel ontvangen. Mensen konden niet komen kijken vanwege de dreiging van rellen. Er was een liedje gemaakt om te laten weten dat de paus niet welkom was. Nederland was verdeeld.”
‘Een meerwaarde voor de Sint-Janskathedraal’
De anonieme opdrachtgever wilde hier een mooi eerbetoon tegenover stellen. Het resultaat is een bronzen beeld van 110 centimer hoog dat zo’n 120 kilo weegt.
“De relikwie is zo aan het beeld bevestigd, dat mensen die kunnen aanraken en vereren”, vertelt Vincent Blom. “Ik vind het een meerwaarde voor de kathedraal.”
Ook de makers van het beeld vinden het schitterend gelukt, al noemen zij dat zelf niet zo relevant.
Bron: Katholiek Nieuwsblad