Vrijdag 9 augustus was het precies 80 jaar geleden dat Kapelaan Henricus Koopmans door de Duiste SD werd doodgeschoten. Actief was deze priester in het verzet tijdens de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog.
Op 11 augustus 1944 werd zijn dode lichaam vanuit het Grootziekengasthuis overgebracht naar Kamp Vught waar het werd gecremeerd. Alle pogingen, onder andere van Mgr. Mutsaerts, om het lichaam vrij te krijgen vonden geen gehoor bij de bezetter. Dit uit vrees dat zijn uitvaart een demonstratie voor de vrijheid (en tegen de bezetter) zou worden.
Afgelopen vrijdag een H. Mis in de Sint-Jan en een gedachtenis bij zijn monument op de plek waar hij stierf. Vandaag, op deze 11e augustus, een plechtige H. Mis in de kathedraal met de inzegening van een plaquette. Deze plaquette, vervaardigd door de kunstenaar Jean Bremers uit Helvoirt en mogelijk gemaakt door een anonieme schenking, krijgt een plaats in de Gedachteniskapel van de Sint-Jan. Hiermee brengen wij blijvende eer aan deze trouwe priester en verzetsman.
Tijdens de H. Missen in deze dagen gebruikten wij de kelk en pateen van Kapelaan Koopmans. Dit is het enige wat van hem is na gebleven. Al zijn bezittingen zijn door de SD in beslag genomen. In dankbaarheid aan zijn leven en sterven vierden wij met zijn kelk en pateen de H. Eucharistie.
Meer nog dan de kelk en de plaquette is de geestelijke erfenis die Kapelaan Henricus Koopmans ons nalaat: “Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Joh. 15, 13)
Kapelaan Koopmans, rust in de vrede van de Heer.